RELIGIE


RELIGIE


Clasa a VI-a

Săptămâna 02-05.06.2020

Evaluare semestrială


1. Rezolvă  corect, asociind corect calitățile din puzzle cu icoanele prezentate pe următorul link:


2. Completează puzzle-ul următor, recunoscând faptele milei trupești și pe cele ale milei sufletești, încadrându-le corect conform  căsuțelor de deasupra puzzle-ului:




Clasa a VII-a

Săptămâna: 02-05.06.2020

Evaluare semestrială

1.    Completează cuvintele lipsă din coloana afișată în dreapta (în momentul  când doriți  să completați  căsuțele libere) pentru a obține răspunsurile corecte în  aplicația următoare:


2.      Rezolvă puzzle-ulurmător, pornind de la  sărbătorile Domnești (Praznicele Împărătești) și stabilește corespondența dintre aceste sărbători și elementele definitorii:


***Informații despre Praznicele Domnești le găsești pe link-ul următor, de la pag 74-77: 



 Clasa a VIII-a
Săptămâna 02-05.06.2020

Evaluare finală! ” Cu HRISTOS pe cărările vieții”

1.    Pornind de la  cunoștințele  însușite din Crez sau Simbolul Credinței, completează spațiile corecte din aplicația următoare:


2.    Completează corect  răspunsurile la  jocul de pe aplicația următoare:


(Pilda viței și  a mlăpdițelor a fost rostită după Cina cea de Taină)

Înălțarea Domnului

           Timp de patruzeci de zile de la Sfintele Paști, Iisus S-a arătat de mai multe ori Apostolilor Săi, vorbindu-le  din nou despre Împărăția lui Dumnezeu.Înainte de a se despărți de Apostolii Săi, Mântuitorul le-a făgăduit că le va trimite pe Sfântul Duh, Care venind asupra lor, le va da putere ca să fie martorii Învierii Lui până la marginile pământului.
           În cea dea patruzecea zi de la Învierea Sa, Iisus i-a dus pe Apostoli pe Muntele Măslinilor, în afara Ierusalimului și ridicându-și mâinile, i-a binecuvântat.Apoi S-a despărțit de ei, și S-a înălțat la cer.Doi îngeri îmbrăcați în haine albe au venit lângă Apostoli când încă mai priveau la cer și le-a zis:,,Bărbați galileeni, de ce stați privind la cer ?Acest Iisus  care S-a înălțat la cer, astfel va și veni, precum L-ați văzut mergând la cer’’
           Înălțarea la cer a Domnului nostru Iisus Hristos se sărbătorește  în fiecare an în zi de joi, la patruzeci de zile de la Paști.
  La sărbătoarea Înălțării Domnului, creștinii îi cinstesc pe toți eroii și martirii neamului care și-au dat viața pentru libertate și dreptate, pentru credință și neam.


*  *  *  *  *



Clasa a V-a

Prof. Tolan Alina

Săptămâna 18-22 mai

Sfintii Imparati Constantin si Elena



Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe 21 mai pe Sfintii Imparati Constantin si mama sa, Elena. Constantin cel Mare s-a nascut in orasul Naissus (Nis, Serbia) in jurul anului 274. A devenit suveran al intregului Imperiu Roman dupa invingerea lui Maxentiu si a lui Liciniu. Potrivit marturiilor lui Eusebiu si Lactantiu, in ajunul luptei cu Maxentiu, Constantin a vazut pe cer ziua, in amiaza mare, o cruce luminoasa deasupra soarelui cu inscriptia: "in hoc signo vinces" (prin acest semn vei birui).

Noaptea, in timpul somnului, i se descopera Hristos, cerandu-i sa puna semnul sfintei cruci pe steagurile soldatilor. Dand ascultare poruncii primite in vis, iese biruitor in lupta cu Maxentiu. Pe Arcul de Triumf al lui Constantin, care se pastreaza la Roma, se afla inscriptia: "instinctu divinitatis" = "prin inspiratie divina", ce descopera cum a fost castigata victoria asupra lui Maxentiu.

Cea mai insemnata realizare a imparatului Constantin a fost Edictul de la Milano (313), prin care crestinismul ajunge sa fie recunoscut de stat. Insa, el va deveni religie de stat in timpul lui Teodosie cel Mare (379-395).

Dupa edictul din 313, imparatul scuteste Biserica de impozite, ii acorda dreptul de a primi donatii si le da episcopilor dreptul sa judece pe cei ce nu doreau sa fie judecati dupa legile statului. Va inlatura din legile penale pedepsele contrare spiritului crestinismului, precum: rastignirea, zdrobirea picioarelor, stigmatizarea (arderea cu fierul rosu).

Imparatul Constantin a convocat primul Sinod ecumenic la Niceea (325), unde dupa lungi dezbateri, invatatura lui Arie a fost condamnata si s-a adoptat formula ca Fiul lui Dumnezeu este de o fiinta cu Tatal si deci, din veci cu El. La sinod au fost alcatuite si primele 7 articole ale Simbolului de credinta (Crezul), a fost fixata data Pastilor (prima duminica dupa luna plina, dupa echinoctiul de primavara) si s-au dat 20 de canoane referitoare la disciplina bisericeasca.

Sfantul Constantin cel Mare a fost botezat pe patul de moarte de catre episcopul Eusebiu de Nicomidia. A murit la scurt timp (337) in Nicomidia si a fost inmormantat in biserica Sfintii Apostoli din Constantinopol, ctitorita de el.

Flavia Iulia Helena s-a nascut in provincia Bitinia. In anul 293, generalul roman Constantiu Chlorus, la indemnul imparatului Diocletian, divorteaza de imparateasa Elena. Aceasta nu se recasatoreste, ci traieste departe de atentia publica, dar aproape de fiul sau.  A reusit sa descopere pe dealul Golgotei crucea pe care a fost rastignit Hristos. Potrivit traditiei, in urma sapaturilor s-au gasit trei cruci. Pentru a se identifica crucea pe care a fost rastignit Hristos, au atins cele trei cruci de un mort. Acesta a inviat in momentul in care a fost atins de Crucea Domnului.

Pe 14 septembrie 326, episcopul Macarie I al Ierusalimului a luat crucea si a inaltat-o in fata multimii. Ziua de 14 septembrie a devenit sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci in calendarul crestin. Imparateasa Elena a zidit Biserica Sfantului Mormant, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret si multe alte sfinte locasuri.

Săptămâna 18-22 mai 

Prof. Oprea Simona

Clasa a VI-a




Clasa a VII-a



Clasa a VIII-a
























Săptămâna 11-15 mai

Clasa a V-a
Prof. Tolan Alina


Săptămâna 11-15 mai

Prof. Oprea Simona

Clasa a VI-a

Fișa de lucru










Clasa a VII-a


Clasa a VIII-a









Săptămâna 4 - 8 mai 2020

profesor Oprea Simona





Clasa a VI-a

Clasa a VII-a




Clasa a VIII-a





Clasele a VII-a, a VIII-a  


Hristos a înviat!

Dragilor,

Învierea lui Hristos este punctul central al istoriei mântuirii, fiindcă prin aceasta Mântuitorul restaurează omul și întreaga creație, aducându-i la maxima apropiere de Dumnezeu. Plină de simboluri, icoana ortodoxă a ÎNVIERII Îl arată pe Iisus făcându-Și drum prin învelișul pământului, călcând în picioare porțile iadului, peste care Se înalță, și ridicându-l pe Adam din osânda neascultării. Coborârea la iad poartă în sine începutul înălțării omului, pentru care moartea fizică devine doar o trecere, o cale de acces spre viața cea nouă, veșnică.

Urmăriți video-ul acesta și răspundeți la următoarele întrebări:



1.      Care este icoana tradițională a Învierii în Tradiția Ortodoxă?
2.      Care este amănuntul din icoană care v-a atras atenția? Care vi se pare mai interesant?
3.      Ce are Hristos în mână și ce simbolizează?
4.      Care este simbolismul reprezentării lui Adam și al Evei în icoana Învierii?
5.      Care sunt celelalte personaje din iocană? Numiți 3 persoane.

 Aștept răspunsurile voastre până în data de 5 mai, pe adresa de e-mail :   simy.oprea@yahoo.com


Sfânta Lumină este cea mai evidentă minune care se petrece an de an la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în sâmbăta dinaintea Paștilor. Nu este cunoscută nici o altă minune care să se întâmple în acelaşi loc şi într-o perioadă atât de îndelungată de timp, cum este pogorârea Luminii Sfinte la Ierusalim în Sâmbăta Mare a Paştelui Ortodox.  Acest lucru este o mărturie a faptului că Ortodoxia nu este numai un simplu depozit de ritualuri şi tradiţii ci o credinţă vie, lucrătoare…

În video-ul de mai jos sunt explicate cele 3 minuni din Țara Sfântă:

    




Sfânta Lumină explicată într-un documentar TVR




Despre Sfânta Lumină in 2020




 Prof. Oprea Simona


Clasa a VI-a 





Învierea Mântuitorului

    Duminică a treia zi de la moartea Mântuitorului, când nici nu se luminase bine de ziuă, s-a pornit cutremur mare.Îngerul Domnuluia coborât din cer și a dat la om parte piatra de pe mormânt. Înfățișarea lui era ca fulgerul și îmbrăcămintea albă ca zăpada.De frică, cei care păzeau mormântul au căzut la pământ, ca morți.
     La puțin timpdupă aceasta, au sosit acolo femeile mironosițe ca să ungă trupul Mântuitorului cu miresme.Atunci, li s-a arătat îngerul Domnului care le-a spus: ,,Nu vă temeți...știu că pe Iisus cel răstignit Îl căutați.Nu este aici; căci S-a sculat precum a zis...’’( Sfânta Scriptură).
     Femeile mironosițe au plecat în grabă să anunțe pe Apostoli ceea ce au văzut.Aceștia însă n-au crezut că iisus este viu. Îndoindu-se de spusele femeilor, Petru și Ioan au venit în grabă la mormânt.Petru a intrat și văzând mormântul gol, s-a convins că cele spuse de femei erau adevărate.Apoi, s-au întors la ceilalți Apostoli.
     Soldații care au păzit mormântul i-au vestit pe conducătorii lor de cele întîmplate.Aceștia au dat bani mulți soldaților, îndemnându-i să spună că ucenicii lui Iisus au venit noaptea și pe când dormeau ei, I-au furat trupul.
      Biserca noastră sărbătorește Învierea Domnului sau Sfintele Paști, în fiecarea an, primăvara, după o perioadă de șapte săptămâni de post și rugăciune.

Hristos a Înviat !  Dragii mei, după ce veți lectura lecția vă propun să rezolvați rebusul următor.Sunt convinsă că vă veți descurca, așa cum v-ați descurcat de fiecare dată.

                                                                                              










   Prof.Oprea Simona




✠✠✠✠✠




Intrarea Domnului in Ierusalim sauFloriile


Dupace a fostbotezat in raulIordan de catre Sf.IoanBotezatorul, DomnulnostruIisusHristos a inceputsa-iinvetepeoameni. El le spunea cum safacaceleplacuteluiDumnezeu. De multeori, Iisusfaceasiminuni: peceibolnavi ii vindeca,  orbilor le dadeavedere, iarpeceimorti ii invia.
Ca sa nu umblesingur, DomnulHristossi-a ales 12 ucenicisauapostoli. ApostoliiDomnuluieraubunisisfinti.
Intr-o vreme, cand se apropiauPastil ,Iisus a voitsamearga in orasulIerusalim. Doi  dintreapostoli I-au adus un manz de asin. Domnul a sezutpemanzsiasaaintrat in Ierusalim.
Auzind ca vine Iisus, lumea I-aiesit in cale. Totioamenivoiausa-Lvadasisa-LprimeascapeFiulluiDumnezeu. Uniidintreeiisiasterneauhainele in caleaLui. Ceimai multi purtauramuriverzi in maini, iar din guramultimii se auzeauacestecuvinte: '' OsanaFiulluiDumnezeu. Bine e cuvantatCelce vine intrunumeleDomnului. Osanaintrucei de sus! 
In calealuiIisus au iesitatuncisi multi copii. EiIliubeaumultpeDomnul. Toti L-au primit cu ramuriverzi in mainisi cu inimabuna. In ziuaaceea, cu totiimergem la sfantabiserica cu ramuriverzi in maini, in amintireacelor care L-au intampinatpeMantuitorul cu ramuriverzi in maini.  
In fiecarean cu o saptamanainainte de SfintelePasti, duminca, sarbatorimFloriile. De Florii e dezlegare la peste. 

Cuvintenoi:
asin-magar
osana-lauda,marire


Profesor, Tolan Alina






*  *  *  *  *


Cina cea de Taină

După intrarea Domnului nostru  Iisus Hristos în Ierusalim, arhiereii, fariseii și cărturarii, plini de invidie au hotărât să-L omoare.

Miercuri, ei s-au adunaat acasă la arhiereul Caiafa pentru a pune la cale prinderea lui Iisus.

 Iuda, unul dintre cei doisprezece Apostoli ai Mântuitorului, s-a dus pe ascuns la ei și i-a întrebat: 
- „Ce voiți să-mi dați și eu Îl voi da în mâinile voastre?” 
Iar ei i-au dat treizeci de arginți.

Joi seara, Domnul nostru Iisus Hristos a stat la masă, pentru ultima oară, cu Apostolii Săi. Acest eveniment a rămas cunoscut sub numele Cina cea de Taină.

Înainte de a se așeza la masă, Iisus a spălat picioarele Apostolilor, ca să le arate că un adevărat conducător trebuie să slujească supușilor săi. Iar pe când mâncau ei, Iisus a luat pâinea și binecuvântând, a frănt-o și a dat-o ucenicilor, zicând: 
- „Luați, mâncați; acesta este Trupul Meu care se frânge pentru voi.”
 Apoi,  luând un pahar și mulțumind le-a dat lor, zicând: 
- „Beți dintru acesta toți, căci  acesta este Sângele meu, al Legii celei noi, care pentru mulți se varsă spre iertarea păcatelor”. 

Înainte de a se termina cina, Iisus le-a spus că unul dintre ei Îl va trăda. Nu a rostit însă numele acestuia. Temându-se că va fi descoperit, Iuda a plecat repede să anunțe pe arhierei despre locul unde poate fi prins Iisus.

După cină, Mântuitorul a mers împreună cu Apostolii Săi în Grădina Ghetsimani pe Muntele Măslinilor, să se roage împreună. La scurt timp, s-au auzit zgomote de arme și s-au văzut făclii.Dispre oraș veneau conduși  de Iuda, conducători de la templu, arhierei, soldați, cărturari și bătrâni. Ei L-au prins și L-au arestat pe Iisus.Acesta n-a opus rezistență și a cerut ca Apostoli Săi să fie lăsați să plece.

   Mântuitorul a fost dus în fața arhiereilor Ana și Caiafa apoi în fața unui tribunal de judecată.

    Condamnarea Mântuitorului trebuia aprobat-ă însă de guvernatorul provincie.Acesta era Pilat din Pont.

Învățătură pentru suflet
   ,,... Să vă iubiți unul pe altul precum v-am iubit Eu’
                                                                (Sfânta Scriptură)



Dragii mei, citiți cu atenție conținutul lecției, 
apoi precizați trei evenimente imortante relatate în text.

Vă rog sa ascultați cu atenție poezia ,,Ștergarul’’, versuri de Costache Ioanid,  apoi să descrieți care este mesajul acestei poezii.



Profesor - Oprea Flori

Ștergarul, versuri de Costache Ioanid








Bunavestire


Traditii de Buna Vestire. Ce trebuie sa faci de Blagovestenie ...

La adanci batranete, Ioachim si Ana, parintii Fecioarei Maria, au murit.
Maria, fiica lor, a ramas numai in grija lui Dumnezeu. Ea asculta cu supunere
toate sfaturile preotilor si se ruga neincetat.Maria traia asemanator cu ingerii
din cer.
Cu vremea, Maria a ajuns fecioara de 16 ani. Atunci a venit la biserica batranul
Iosif din Nazaret. Iosif era ruda cu  Fecioara Maria. El a luat-o in casa sa si
a ingrijit-o mai departe.
Maria era deprinsa cu viata placuta lui Dumnezeu. In casa lui Iosif, ea se ruga
tot atat de mult ca si in biserica Domnului. Toti oamenii se mirau de bunatatea
Mariei. Chiar si ingerii din cer o priveau si o laudau.
Tocmai in vremea aceea a hotarat Dumnezeu sa-si trimita Fiul in lume. El a
vazut-o pe Fecioara Maria si a ales-o, ca sa-L nasca pe Iisus. Dumnezeu l-a
trimis pe Ingerul Gavriil sa duca, in lume, vestea aceasta buna si mare.
Gavriil a coborat in casa lui Iosif. El a aflat-o pe Maria in rugaciune si i-a zis:
''Marie!Eu sunt Ingerul Gavriil si am venit sa-ti aduc o veste mare. Dumnezeu
a cunoscut bunatatea si curatenia ta. De aceea, a hotarat ca din tine sa se nasca
un prunc. Pruncul acela se va chema Iisus si El va fi Fiul lui Dumnezeu.''
Maria s-a cutremurat, auzind vestea ingerului. Ea s-a inchinat cu teama si a zis:
''Fie voia Domnului'.''
Dupa aceea, Ingerul Gavriil s-a dus de la ea. Ziua in care Ingerul Gavriil a adus
vestea cea buna se numeste Buna Vestire.
Ingerul Gavriil a aratat ca Fiul lui Dumnezeu ''S-a intrupat de la Duhul Sfant si
din Fecioara Maria.'' Fapta aceasta sta mai presus de intelegerea oamenilor.
Ea e o minune si numai Dumnezeu o putea face.
In fiecare an, la 25 martie, crestinii ortodocsi sarbatoresc Bunavestire.

Tolan Alina,



profesor religie

Comentarii