6 A 1

 Marti, 29.09.2020

Matematica




Biologie

ORGANISMUL UNEI PLANTE SUPERIOARE

1. Urmăriți filmul de mai jos: 
 


2. Citiți lecția (manual, pag. 8-9) si notați schița lecției in caiete -  vezi documentul de mai jos:



3. Ne jucam si învățăm! - accesați link-urile de mai jos cu jocurile de pe platforma Wordwall (nu uitați sa va scrieți numele):






Muzică



Engleză

PRESENT SIMPLE vs PRESENT CONTINUOUS (Revision)

Please review the tenses

https://www.perfect-english-grammar.com/present-continuous.html

https://www.perfect-english-grammar.com/present-simple.html

Do the ex on the website in your notebook

Need more practice?

https://www.perfect-english-grammar.com/present-simple-present-continuous-2.html



*  *  *  *  *  *  *


Luni, 28.09.2020

Limba română




Religie




Geografie



Istorie


MARILE DESCOPERIRI GEOGRAFICE


        Cauzele generale care i-au făcut pe oameni să pornească în călătorii de explorare a lumii au fost:

curiozitatea specifică speciei umane de a cunoaște noi spații geografice, de a avea contacte cu alți oameni, căutarea unor pământuri fertile, practicarea și lărgirea activităților comerciale.

    Aceste călătorii au permis și schimbul de idei, au contribuit la dezvoltarea științei și tehnicii universale prin aceste contacte dintre civilizații. În antichitate FENICIENII au făcut prima călătorie în jurul continentului african. În Evul Mediu, în schimb aceste contacte cu alte populații a scăzut din cauza faptului că la începutul feudalismului ( sec. IV-VIII ) popoarele migratoare au izolat mase mari de populații de restul lumii. 

      Până la sfârșitul sec. XV singurele spații cunoscute de europeni au fost nordul Africii și doar o parte a Asiei. În privința formei Pământului oamenii au preluat ideea propagată de religie cum că Pământul ar fi plat. Cu timpul tot mai mulți matematicieni și geografi, au susținut ideea sfericității Terrei.

      Dintre marii călători care au fost inițiatorii primelor călătorii din Evul Mediu au fost: arabul Ibn Battuta ( sec. XIV ) a călătorit în sudul Rusiei și până în China, iar venețianul Marco Polo a ajuns pe vechiul ,, drum al mătăsii “ până în China, devenind acolo înalt funcționar al împăratului Chinei, timp de două decenii după care s-a întors în Italia natală. Vikingii din Peninsula Scandinavia au ajuns în Groenlanda și Islanda și apoi pe coastele de nord-est ale Americii ( sec. XI ). 

       Din sec. al XV-lea calea unor noi descoperiri s-a deschis prin căutarea unor noi drumuri spre resursele de mirodenii. Astfel primele încercări le-au făcut portughezii în prima jumătate a sec. al XV-lea și apoi spaniolii.

          PORTUGALIA: prin Henric Navigatorul explorează Insulele Azore și Madeira, apoi Bartolomeo     Diaz călătorește de-a lungul coastelor de vest ale Africii până la Capul Bunei Speranțe, iar Vasco de Gama se aventurează mai departe și ajunge în India, la Calcuta.

          SPANIA: Cristofor Columb, un italian, care i-a convins pe regii spanioli să-i finanțeze călătoriile a plecat din portul Palos în august 1492 și în același an, la 12 octombrie a pus piciorul pe continentul american. El a considerat în mod greșit că a ajuns pe coastele Indiei, pornind de la ideea sfericității Terrei că dacă navighează spre vest va ajunge în Asia.

          Între anii 1519-1522, portughezul Fernando Magellan a plecat cu cinci corăbii din Lisabona în călătoria în jurul Pământului. Pe acest traseu el și-a pierdut viața, în Filipine, s-au pierdut patru corăbii, iar la Lisabona a ajuns corabia cu numele ,, Victoria, '' o corabie cu nume predestinat. Astfel s-a dovedit pentru totdeauna că Pământul este sferic.

            Marile descoperiri geografice au avut consecințe importante. Călătorul italian Amerigo Vespuci a dovedit prin călătoriile lui că navigatorul Columb a greșit când a afirmat că a ajuns în India, iar în onoarea lui Vespuci, contemporanii lui au denumit noul continent America. Astfel începe crearea marilor imperii coloniale ( spaniol, portughez, olandez, englez ), se crează noi piețe de desfacere și se face un schimb de idei, de mentalități și de cunoștințe științifice.


Fizică




Vineri, 25.09.2020

Limba engleză



Click HERE to add pictures/posters/videos to the Padlet Wall especially created for this special day


Made with Padlet


Informatică


Educație fizică


Istorie



Limba română 

Comentarii